Handig & Tips

De leukste manieren om je zwangerschap aan te kondigen

man kissing woman's forehead white holding ultrasound photo

Och, gefeliciteerd! Jullie zijn in verwachting. Waarschijnlijk kan je niet wachten om het bij familie en vrienden aan te kondigen, maar misschien is het toch nog even handig om te wachten op die befaamde 12 weken grens. Anyway, dat betekent natuurlijk niet dat je nog niet over die aankondiging kan nadenken.

In deze blog zullen we je een aantal van de leukste manieren vertellen, om jullie zwangerschap aan te kondigen. We zouden zeggen, lees alles op je gemak door en kies een manier waar jullie je goed bij voelen. Je kan ook zelf varianten op dat wat wij hebben beschreven bedenken. Het is immers maar een idee wat we hier neerzetten, we verplichten je absoluut nergens toe om iets strikt aan te houden of niet. Nou ja, lees maar gewoon door, dan zal je zien wat we allemaal voor je in petto hebben.

Een feestje, een post, of persoonlijke aankondigingen

Voordat we jullie voorzien van een aantal aankondigingsideeën, is het wellicht een ander punt wat even besproken moet worden. Want, met wat voor gezelschap ga je de eaankdonigng eigenlijk doen. We hebben verschillende opties voor je neergezet:

 • Een feestje
  Toevallig is er een van jullie jarig, misschien is het wel kerst of een andere feestdag, maar in elk geval wordt er bij jullie een feestje georganiseerd. Op een mooi moment op de avond kondigen jullie aan even een speech te geven. Naast dat je hen dank toont voor hun aanwezigheid, heb je iets heel leuks aan te kondigen…
  Weet wel dat het nadeel hieraan is, is dat waarschijnlijk niet alle mensen zullen komen. Mogelijk kan je hen voorafgaand aan het feestje al persoonlijk notificeren van het nieuws of bedenk je hier iets anders voor.
 • Een post
  Nee, we doelen niet zo zeer op ‘de post’, of te wel het verzenden van een kaartje. Daarentegen doelen we op een post die je kan plaatsen op sociale media. Zo heb je gelijk een hele bubs tegelijkertijd ervan op de hoogte gesteld. Maar goed, heel persoonlijk is het niet. Bovendien geldt, wat doe je met de personen die geen sociale media hebben? Het lijkt ons dat je hen dat alsnog zelf wil vertellen en dat ze het niet van een ander horen.
 • Persoonlijk
  Onze voorkeur zou uitgaan naar een persoonlijke aankondiging. Bijvoorbeeld dat je je ouders op moederdag een cadeautje geeft dat je moeder oma wordt (en dus je vader ook opa). Of dat je mogelijk eerste kindje een romper aan heeft met ‘ik word grote zus’, terwijl je aan je broer/ zus vraagt om het kind even snel te verschonen. Het nadeel hieraan is, is dat het ontzettend veel tijd en moeite kost.

Nou ja, nu je ongeveer hebt bedacht wat je wil, is het tijd om over te gaan naar de daadwerkelijke ideeën voor de aankondiging.

Leuke manieren om je zwangerschap aan te kondigen

Dus, hier staan alle ideeën voor je uitgeschreven. Voel je nogmaals vrij om er je eigen draai aan te geven: we verplichten je immers nergens toe en hebben graag dat jullie de aankondiging van jullie dromen doen. Dit komt immers niet elke dag voor in je leven, zo’n zwangerschap.

#1 Fotoserie

Maak een fotoserie waarbij elke foto een hint geeft naar de zwangerschap, zoals kleine babyschoentjes naast grote schoenen van de ouders, een krijtbord met ‘We worden uitgebreid!’, enzovoort.

#2 Filmtrailer

Maak een korte filmtrailer waarin jullie de hoofdrollen spelen en hinten laten zien naar de komst van jullie baby, zoals een close-up van een positieve zwangerschapstest of een echofoto.

#3 Spelletjesavond

Organiseer een spelletjesavond met vrienden en familie en onthul het nieuws via een quiz of een spel waarin de antwoorden hints zijn naar jullie zwangerschap. Waarschijnlijk zal het al heel snel duidelijk zijn, maar het is toch mooi om zo’n moment met elkaar te kunnen delen, isn’t it?

#4 Grote broer/zus shirt

Laat jullie oudste kind een t-shirt dragen met daarop de tekst ‘Grote broer’ of ‘Grote zus’, en laat het op subtiele wijze aan je familie zien. Met andere woorden, je gaat ze niet letterlijk vertellen om naar de kleding te kijken, maar doet gewoon casual alsof er niks aan de hand is.

#5 Magnetische puzzel

Stuur een magnetische puzzel naar vrienden en familieleden met een foto van jullie tweetal en een extra lege plek voor de derde ‘stukje’ van de puzzel, dat staat voor de baby op komst. Weet wel dat het wel heel duidelijk moet zijn dat het om een baby gaat, want anders dan roept het alleen maar onnodige vraagtekens op.

#6 Rebus

Maak een rebus waarin de ontvanger moet raden wat jullie willen vertellen, bijvoorbeeld met symbolen van een baby, een plus-teken en een kalender. Zo vertel je al iets over de uitgerekende datum, over dat jullie in verwachting zijn én dat er een baby komt. Het kan namelijk ook nog weleens voorkomen dat men doet denken dat er een baby onderweg is, maar in plaats daarvan betreft het zoiets als een puppy.

#7 Bun in the oven

Stuur een foto van een bakplaat met een kleine bun (broodje) en een grotere bun met de tekst ‘Er zit een extra bun in de oven!’

#8 Dieren

Als jullie huisdieren hebben (en nog geen ander kind), kan je ze betrekken door ze bijvoorbeeld te laten poseren met babykleertjes of een bordje met ‘grote broer/zus’. Het is duidelijk, straight to the point en kan makkelijk worden verstuurd. Mochten jullie ervoor kiezen om een post op social media te plaatsen, dan leent dit er zich natuurlijk fantastisch voor.

#9 Scratch-off kaarten

Maak je eigen krasloten waarbij de ontvanger moet krassen om het nieuws te onthullen. In principe is dit iets heel snel en niet zo omslachtig als andere manieren en daardoor een favoriet bij velen. Overigens is het op internet tegenwoordig super makkelijk om van die scratch-off kaarten te krijgen, dus dat hoeft geen probleem te zijn.

#10 Ouderschapspoëzie

Schrijf een gedichtje of een rijm waarin subtiel hints naar de zwangerschap zijn verwerkt, en deel dit met vrienden en familie. Daarbij is het altijd leuk wanneer je het juist niet letterlijk houdt. Dus schrijf ‘Liefde vermenigvuldigt zich, als je het deelt’ in plaats van ‘Mama en papa worden vanaf nu opa en oma’. Dat is wel heel overdreven, maar je snapt wat we bedoelen, nietwaar?

En zo zijn we alweer op het einde gekomen van deze blog. We hopen dat je voldoende bent geïnspireerd en wensen jouw en je (aanstaande) gezin al het geluk van de wereld toe.