Blog

Hoe maak je effectief je schoenen schoon?

pair of brown leather shoes standing on grey and yellow bridge

Heb je ooit je favoriete schoenen willen dragen, maar ontdekt dat ze te vies zijn? Of je nu dure schoenen draagt of je favoriete sneakers, schone schoenen zien er altijd beter uit en gaan langer mee. Maar hoe maak je ze eigenlijk goed schoon? 

Voorbereiding: wat heb je nodig?

Voordat je begint met het schoonmaken van je schoenen, is het belangrijk om de juiste tools en producten bij de hand te hebben. Je hebt een zachte borstel nodig om vuil en stof voorzichtig te verwijderen zonder het materiaal te beschadigen. Afhankelijk van het type schoen, heb je specifieke schoonmaakmiddelen nodig. Voor leren schoenen gebruik je bijvoorbeeld een leerreiniger, terwijl voor suède schoenen een speciale suèdeborstel en reiniger nodig zijn. Zorg voor een paar schone, niet-pluizende doeken om overtollig reinigingsmiddel af te vegen en je schoenen droog te maken. Voor de meeste schoenen is lauw water ideaal om ze schoon te maken zonder het materiaal te beschadigen.

Schoenen van leer schoonmaken

Leren schoenen, zoals Mason Garments, hebben speciale aandacht nodig om hun glans en kwaliteit te behouden. Volg deze stappen om ze goed schoon te maken:

Verwijder eerst oppervlakkig vuil en stof met een zachte borstel. Borstel in één richting om krassen te voorkomen. Maak vervolgens een reinigingsoplossing door een kleine hoeveelheid leerreiniger met lauw water te mengen. Dompel een doek in deze oplossing en wring deze goed uit zodat hij vochtig is, maar niet druipnat. Veeg de schoenen voorzichtig af met de doek, maak kleine, cirkelvormige bewegingen om vlekken en vuil te verwijderen. Vermijd overmatig nat maken van het leer. Droog de schoenen daarna met een schone doek en laat ze op kamertemperatuur drogen. Breng na het drogen een leerconditioner aan om het leer te voeden en te beschermen.

Suède schoenen schoonmaken

Suède schoenen vereisen een andere aanpak vanwege hun delicate en absorberende aard. Gebruik eerst een speciale suèdeborstel om droog vuil en stof voorzichtig te verwijderen. Borstel altijd in dezelfde richting. Voor hardnekkige vlekken kun je een suède gum gebruiken. Wrijf voorzichtig over de vlek om deze te verwijderen. Breng daarna een kleine hoeveelheid suède reiniger aan op een schone doek en wrijf deze zachtjes over de vlekken. Vermijd overmatig gebruik van water. Laat de schoenen op kamertemperatuur drogen, uit direct zonlicht en warmtebronnen. Gebruik opnieuw de suèdeborstel om de textuur op te frissen nadat ze volledig droog zijn.

Sneakers schoonmaken

Sneakers, vooral die van stoffen materialen, kunnen meestal tegen een stootje en zijn vaak gemakkelijker schoon te maken. Haal de veters eruit en was ze apart in een bakje met warm water en wat wasmiddel. Gebruik een zachte borstel om het losse vuil van de schoenen te verwijderen. Maak een reinigingsoplossing door wat mild wasmiddel met lauw water te mengen. Gebruik een zachte borstel of doek om de schoenen schoon te maken met deze oplossing. Veeg de schoenen af met een schone, vochtige doek om overtollig sop te verwijderen. Laat ze drogen op een goed geventileerde plek.

Tips voor langdurig onderhoud

Om je schoenen in topconditie te houden, is regelmatig onderhoud cruciaal. Gebruik water- en vuilafstotende sprays om je schoenen te beschermen tegen vlekken en water. Bewaar je schoenen op een droge, koele plaats en gebruik schoenspanners om hun vorm te behouden. Regelmatig schoonmaken voorkomt dat vuil en vlekken zich ophopen, waardoor je schoenen er langer als nieuw uitzien.