Lifestyle

Trip down memory lane: ijsjes van vroeger

three cone ice cream cone

Het is warm weer buiten, de zon schijnt en het enige waar jij aan kan denken is… ijs! Och zo’n heerlijke versnapering maakt het allemaal gewoon echt een stukje beter. Je geniet ervan op je eigen ligbank in de tuin of krijgt het voor elkaar een plekje te bemachtigen op het drukke terras van de plaatselijke ijssalon. Waar je ook bent, it’ ll bring you joy.

Nu je er zo over nadenkt, ben je eigenlijk al je hele leven fan geweest van ijsjes. En, nu je er zo over nadenkt, waren sommige ijsjes van vroeger toch echt wel anders dan dat ze nu zijn. In deze blog gaan we mee met die trip down memory lane, want we gaan bekijken welke ijsjes van vroeger we ons nog kunnen herinneren. Sommige zullen nu, in een andere vorm, nog steeds te koop zijn, anderen zijn al lang uit de schappen verdwenen.

Alle ijsjes op een rijtje

We zullen bij elk ijsje stilstaan om te ontdekken wat het ook alweer zo uniek maakte en wat voor herinneringen het je mogelijk brengt.

#1 Dubbellikkers

Hmm… Deze ijsjes kwam in verschillende smaken en kleuren en waren uniek vanwege het ‘dubbele aspect’. Had je broertje de groene en jij de rode, dan kon je het ijsje zo door midden breken en ieders een helft nemen. Natuurlijk waren sommige smaken populairder dan anderen, maar als er bijvoorbeeld nog één lekkere over was, was dat geen excuus om ruzie te maken. Handig leverage voor papa en mama, nietwaar?

#2 Fantasmikos

Zooooooo de knetter hé. Dit is voor ons écht nostalgie. Het waren de allerlekkerste ijsjes ooit, maar zijn al jarenlang niet meer in Nederland te koop. Af en toe kwam je ze nog eens tegen in het buitenland, maar eigenlijk zijn ze daar ook onvindbaar geworden. De ijsjes hadden een hele aparte, maar hele lekkere smaak, waarvan we nu nog steeds kunnen ‘proeven’ hoe dat was. Och, wat zouden we Nestle eeuwig dankbaar zijn als deze ijsjes weer op de markt zouden komen.

#3 Napolitana

De ‘wafelijsjes’ kennen we, volgens ons, nog steeds, maar vroeger proefden ze op een of andere manier nog altijd een stukje beter. Het was super onhandig eten, maar dankzij de drie smaken binnen de wafels, was elke lik een mega festijn. Eigenlijk ging het er ons meer om dat je het ijs met je ‘handen’ mocht eten dan dat die wafel nu echt lekker was, maar goed, dat ‘hoort’ er dan ook bij.

#4 Split

Ook de split is vandaag de dag nog een erg populair ijsje. Echter hebben we wel zo het idee dat de split van vroeger in nog veel meer verschillende smaken bestond. Bovendien hebben ze ook iets aangepast aan het recept, waardoor ook dat niet helemaal meer ‘je-van-het’ is. Ach, tijden veranderen en zo veranderen de prijzen trouwens ook. Want poeh, als je de originele splits vandaag de dag wil halen, ben je een vermogen kwijt.

#5 Calippo balletjes

Soms kan je ze nog wel ergens vinden, maar vaak genoeg ook niet. In elk geval is dit een fantastisch product. We weten niet hoe Calippo dit voor elkaar heeft gebokst but they did do great. Vooral de Cola & Lemon smaak was echt een gat in de markt. Gewoon een half uur bezig zijn met het ijsje om op het laatste moment alles lekker te laten smelten. Een soort overzoete ranja, kreeg je dan. Dat zei waarschijnlijk ook wel genoeg over het suikergehalte wat hierin aanwezig was.

#6 Smurfenijsje

Kijk eens wat we hier hebben: het smufenijsje. En als we het over dat specifieke ijsje hebben, dan doelen we op degene die op onderstaande foto in het midden staat. Zo’n eentje die je vanaf de onderkant steeds verder omhoog kan duwen. Het ijs zelf vonden we altijd wat gek, met die halve stukjes erin, maar goed. Ijs is ijs en zoet is zoet, zullen we maar zo denken. Hoe dan ook was het iets waar je meer dan gelukkig van werd, want je kreeg er in het steeltje ook nog eens een bubs ‘gratis’ smarties bij. What a time to be alive.

#7 Schatkistijsje

We hebben het opgezocht en kwam erachter dat in 1997 het eerste schatkistijsje werd geïntroduceerd. Voor alle twintigers van nu zal dit ijsje dan ook die klassieke trip down memory lane vormen. Stiekem wilde je zo snel mogelijk op de bodem komen, om te zien wat er in je schatkistje zat. Helaas was het ijs ook heel lekker en wilde je niet te snel eten. Bovendien mocht dat ook niet van je ouders, omdat je anders een brain freeze zou krijgen. Mocht je er nu naar verlangen, dan is dat geen probleem. Veel plekken verkopen deze ijsjes namelijk nog gewoon.

Waarom vinden we nostalgie zo fijn?

Nu we al die herinneringen aan ijsjes hebben opgehaald, voelen we ons meer dan geweldig. Maar, hoe kan dat eigenlijk. Wat maakt dat mensen nostalgie zo fijn vinden en als prettig ervaren? Well, nostalgie geeft ons een warm gevoel omdat het herinneringen oproept aan een tijd die we associëren met comfort, veiligheid en geluk. Het brengt ons terug naar momenten van onschuld en zorgeloosheid uit onze jeugd, toen het leven eenvoudiger leek. Door nostalgische herinneringen te koesteren, kunnen we even ontsnappen aan de stress van het heden en genieten van de positieve emoties die ze oproepen. Bovendien helpt het ons verbonden te blijven met onze identiteit en waar we vandaan komen. Mensen met een vervelende jeugd zullen dit iets anders ervaren, maar voor anderen maakt het wel een stuk meer duidelijk.

Conclusie

We hopen dat jullie niet zoveel hebben genoten van het zien van alle ijsjes, zoals wij dat hebben gedaan. Mocht deze blog bij jullie in de smaak vallen, zullen we wel vaker van dit soort blogs voor je maken. Er zijn zoveel dingen uit het verleden waardoor een glimlach op ons gezicht verschijnt… Dat moet haast ook wel bij jullie het geval zijn, dachten wij zo!