Blog

Hoeveel gram noedels per persoon?

pasta dish on brown ceramic plate

Wat zijn we blij dat de eetcultuur in Nederland groter is dan alleen ons agv’tje (aardappel – groente – vlees). Tegenwoordig kan je eigenlijk eten krijgen, dat komt vanuit de hele wereld. Een Italiaans pizzaatje, Japanse sushi, een Amerikaanse burger en Turkse shoarma: noem iets en je vindt het vast wel binnen een redelijke afstand vanaf je eigen huis. Naast al deze lekkernijen hebben we ook wat anders, namelijk noedels!

Waar komen noedels vandaan?

Hoewel de etymologie van het woord in Duitsland ligt, komt het gerecht ‘noedels’ uit China. Al duizenden jaren wordt deze soort deegwaren geproduceerd en geconsumeerd. Noedels worden eigenlijk veelal gemaakt van tarwemeel, rijstmeel of andere granen. Met de verspreiding van de Chinezen en hun keuken, zijknoedels in de loop der tijd ook populair geworden in andere Aziatische landen. Denk aan Japan, maar ook Korea en Vietnam. Elk van deze landen heef zijn eigen variaties en bereidingswijzen voor noedels.

Tegenwoordig zijn noedels wereldwijd populair en worden ze in verschillende culturen en keukens gebruikt. Ook in Nederland poppen er regelmatig recepten op met Nederlandse tintjes. Anderzijds worden ze simpelweg gepubliceerd op grote, bekende receptenwebsites, waaronder die van de Albert Heijn. Alles leuk en aardig, maar hoeveel gram noedels per persoon reken je eigenlijk voor zo’n recept. We zullen deze informatie voor je uitdiepen.

Hoeveelheid noedels per persoon

Helaas is het antwoord op deze vraag wat moeilijker dan gedacht. Tenminste, dat komt doordat het nog weleens kan verschillen wat er daadwerkelijk onder noedels wordt verstaan. Zo zou het kunnen zijn dat je inderdaad spaghetti en tagliatelle onder deze noemer schaalt, maar wat gebeurt er dan met de, bijvoorbeeld, Go-Tan whole wheat noodles. We zetten de verschillende soorten noedels en bijbehorend gewicht voor je op een rijtje:

  • Pastasoorten als spaghetti, tagliatelle, mie, etc.: 100 – 125 gram per persoon, ongekookt
  • Aziatische noedels als rijstnoedels, volkoren noedels, ramen, etc: 50 gram per persoon, ongekookt

Zo te zien is er een ontzettend groot verschil tussen de beide hoeveelheden. Wanneer je dus, zonder na te denken, er blindelings vanuit gaan dat het met noedels ‘wel hetzelfde is’, dan zal je veel te veel bereiden. Dit komt omdat de Aziatische noedels vaak wat zwaarder op de maag vallen. Ze vullen meer en dus heb je er minder van nodig. In beide gevallen zal je in ieder geval ook met een aantal andere overwegingen rekening moeten houden. Lees:

Overwegingen bij het doseren van porties

  1. Doel van de maaltijd
    Is het een hoofdgerecht of een bijgerecht? De hoeveelheid noedels varieert, afhankelijk van hoe je de maaltijd plant.
  2. Begeleidende ingrediënten
    Overweeg de toevoeging van groenten, vlees of sauzen. Deze kunnen de portiegrootte wel degelijk beïnvloeden. Een spaghetti carbonara is bijvoorbeeld best ‘heftig’ door de room, waar een wolgerecht juist over het algemeen uit heel veel groenten bestaat.
  3. Eetlust
    Mensen hebben een verschillende eetlust, dus houd rekening met de honger van je gasten of familieleden. Mannen eten geregeld meer dan vrouwen, vrouwen meer dan kinderen en sommige kinderen meer dan bejaarden.

We raden je aan om te experimenteren met de hoeveelheden. Blijf een hoeveelheid net zo lang aanpassen tot je de juiste balans vindt voor jouw specifieke situatie. En wanneer er gasten op bezoek komen, kan je beter teveel dan te weinig maken. Neem dan gewoon het uiterste gemiddelde aan. Veel eten kan je invriezen, dus als je bang bent voor voedselverspilling, hebben we die angst ook meteen weggenomen.

Recept noedels

Nu je toch lekker bezig bent, geven we je tot slot nog een recept voor lekkere noedels mee. Kan je vanavond nog een heerlijk gerecht maken!

Ingrediënten

  • 100 gram volkoren noedels
  • 1 wortel, in dunne plakjes gesneden
  • 1 rode paprika, in reepjes gesneden
  • 100 gram broccoli, in kleine roosjes
  • 150 gram tofu, in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gember, geraspt
  • 2 lente-uitjes, in dunne plakjes gesneden
  • Een handvol verse koriander (optioneel, voor garnering)
  • Sesamzaadjes (optioneel, voor garnering)
  • Sriracha-saus (optioneel, voor wat pit)

Bereidingswijze

  1. Kook de volkoren noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze af en spoel ze af met koud water om het koken te stoppen. Laat ze uitlekken.
  2. Verhit de sesamolie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte knoflook en geraspte gember toe en bak ze kort tot ze geurig zijn.
  3. Voeg de tofu toe aan de pan en bak deze tot ze goudbruin en knapperig zijn, ongeveer 5 minuten. Giet de sojasaus over de tofu en roer goed zodat de tofu de smaak opneemt. Haal de tofu uit de pan en zet deze opzij.
  4. Voeg de gesneden wortel en paprika toe aan de pan. Roerbak ze gedurende 3-4 minuten tot ze iets zacht worden.
  5. Voeg de broccoli toe en roerbak nog eens 2-3 minuten tot de groenten beetgaar zijn.
  6. Voeg nu de gekookte noedels en gebakken tofu toe aan de groenten in de pan. Meng alles goed door elkaar en laat het nog even doorwarmen.
  7. Garneer de noedels met gesneden lente-uitjes, verse koriander, sesamzaadjes en eventueel wat sriracha-saus naar smaak.
  8. Serveer de volkoren noedels direct en geniet van dit heerlijke gerecht!

Dit gerecht is niet alleen lekker en gezond, maar ook snel en eenvoudig te bereiden. Eet smakelijk!

We hopen dat je op deze manier voldoende bent geïnformeerd en antwoord op de vraag hebt gekregen, waarna je al die tijd opzoek bent geweest.