Radijs, met zijn knapperige textuur en pittige smaak, is een geliefde groente die vaak wordt gebruikt in salades, sandwiches en als gezonde snack. Het correct bewaren van radijs is essentieel om de versheid en smaak te behouden, voedselverspilling te voorkomen en kosten te besparen.
Maar goed, zoals je misschien zelf ook al wist, is het dan wel handig dat je weet hoe je het bewaren moet aanpakken. In deze blog zullen we je dan ook vertellen hoe je de radijs op de juiste manier kunt bewaren om ervoor te zorgen dat het langer vers blijft. Mocht je na afloop van dit artikel nog vragen hebben, dan raden we je aan om de plaatselijke groenteboer is aan zijn mouw te trekken. Die kan het ongetwijfeld als beste vertellen.
Een duidelijk verschil
Allereerst is het goed om even bepaalde verschillen aan te duiden. Zo heb je voorverpakte radijs en zogeheten ‘verse radijs’, waar het loof nog aan vast zit. Afhankelijk van welke van de twee radijs producten je hebt, moet je ze ook anders bewaren.
#1 Voorverpakte radijs
Dit is eigenlijk het makkelijkste, want op het zakje waarin de radijs zit verpakt, staat gewoon een houdbaarheidsdatum. Na aankoop bewaar je de radijs in de koelkast. Let er wel even op of het gaat om een ’te gebruiken tot’ of een ’tenminste houdbaar tot’ datum. Bij de eerste mag je het na die datum niet meer gebruiken. Er zitten dan mogelijk onzichtbare stoffen op die schadelijk voor je zijn. Bij een ’tenminste houdbaar tot’ raad het voedingscentrum je aan te kijken, te ruiken en te proeven. Ziet, ruikt en smaakt het nog net zoals op de dag van aankoop, dan moet je het lekker opeten.
#2 Verse radijs
Verse radijs bewaar je in principe ook in de koelkast. Vanaf dat punt kunnen we eigenlijk nog een keer onderscheid maken:
- Verse radijs met loof: bewaar de radijs iets minder lang dan een week in de koelkast.
- Verse radijs zonder loof: bewaar de radijs tenminste een week in de koelkast.
We raden je eigenlijk aan om het loof van de radijs af te halen, om het vervolgens onder water in de koelkast te bewaren. Dan blijft de radijs vers, knapperig en vol van smaak. Houd je het loof namelijk aan de radijs, dan zullen alle voedingsstoffen daar naar vertrekken.
Wat je nooit moet doen
Radijs is, net zoals een komkommer, een groentesoort dat uit erg veel vocht bestaat. Het gevolg daarvan is dat de radijs helemaal niet zo lang te bewaren is. Ze worden glazig, verliezen hun smaak en worden soms ook wel zwart van de binnenkant. Ook als de radijsjes wat ‘smooshie’ (zacht, drapperig) aanvoelen, is het beter om ze niet meer te consumeren. Met andere woorden, wat je wél wil doen, is om de radijs te consumeren op dag van aankoopt. Dan heb je de beste kans dat de radijs goed en vers van smaak is.
Een aantal veelgestelde vragen
En tot slot, omdat je misschien nog wel veel vragen hebt over het een en ander, vertellen we je graag wat de antwoorden zijn op de volgende, veelgestelde vragen.
Eigenlijk zijn radijsjes niet heel geschikt om in te vriezen. Niet in een bepaald gerecht, niet los en ook niet als je ze nog niet hebt bereid. Daarom is het verstandig om de radijsjes direct te consumeren op de dag dat je ze hebt gekocht. Blijft er wat over, dan weet je voor de volgende keer dat er wat minder moet kopen.
Het bewaren van radijs bij kamertemperatuur kan ervoor zorgen dat ze snel bederven. Het is belangrijk om ze koel te bewaren om hun versheid te behouden. Leg je ze op de fruitschaal, houdt dan rekening met ongeveer 3 dagen aan ‘versheid’. In de koelkast kan je wel op zo’n 6 dagen rekenen.
Ja, je kunt radijs inmaken in azijn of pekeloplossing om ze langer te bewaren. Zorg ervoor dat je steriele potten en de juiste inmaakmethode gebruikt. Als we je een tip mogen geven: zoetzure radijsjes zijn erg lekker om bijvoorbeeld bij een salade te nemen. Hmm… Daar genieten wij wel van!
Let op tekenen van verschrompeling, zachte plekken of schimmelgroei. Als je deze tekens opmerkt, gooi de radijs dan weg. Waarschijnlijk moet je alle radijsjes weggooien, omdat de ‘goede’ in de batch al zijn geïnfecteerd door de ‘slechte’ radijsjes. Zonde, maar je wil natuurlijk niet ziek worden, toch!
We hopen dat je op deze manier voldoende bent geïnformeerd over het bewaren van radijsjes. Tot een volgende keer op Vrouwmedia! We zijn blij dat we al zoveel vaste lezers terugzien komen.