BlogLifestyle

Hanke Bruins Slot partner, het kabinet en meer

white painted building

Over de Nederlandse politiek kan je zeggen wat je wil, maar het bestaat uit ontzettend veel professionals die eigenlijk alleen maar hun best proberen te doen. Om Nederland een leefbaar land te maken, Nederland te reguleren in het reilen en zeilen van deze wereld en om de Nederlandse bevolking tevreden te houden.

Eén van die professionals heet Hanke Bruins Slot. Zij speelt vandaag de dag een belangrijke rol op verschillende gebieden in onze politiek. Wat haar takenpakket precies inhoudt, hoe zij zich in een politieke carrière heeft genesteld en of er wat bekend is over haar privéleven, lees je in deze blog. 

Wie is Hanke Bruins Slot?

Op 20 oktober 1977 in Apeldoorn werd Hanke geboren. Ze groeide op, ging naar de basisschool, rondde op de middelbare school het vwo af en ging studeren. In de jaren die volgden was en is ze actief in de politieke wereld van Nederland, in ieder geval als lid van het CDA (Christen-Democratisch Appèl).

Ver valt de appel (snap je) niet van de boom, want ook vaders en een oom van Bruins Slot waren actief voor de CDA. Een opa van haar zat ook al in de politiek, maar dan als lid van de CHU. Alle drie de familieleden waren voor enige tijd burgemeester. 

Opleidingen

Gezien Hanke Bruins Slot de titels mr. en drs. (meester en doctorandus) kan je wel gokken dat ze een aantal opleidingen heeft gevolgd (binnen het recht). Haar studentenleven begon met een studie Nederlands recht: staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Utrecht. Tegelijkertijd rondde ze ook de opleiding Recht, bestuur en management af, eveneens aan diezelfde universiteit. Mocht je daarmee denken dat dat genoeg was, dan heb je het mis. In 2005 volgde namelijk nog een tweejarige postacademische opleiding tot beroepsofficier der artillerie, aan de Koninklijke Militaire Academie Breda.

Carrière

Na en tijdens haar opleidingen begon al vrijwel meteen met een carrière binnen de politiek. Hoewel het nog wel even duurde voor ze in de Tweede Kamer verscheen, is hetgeen dat ze ervoor heeft gedaan, ook niet geheel onbelangrijk geweest. 

In 2001 begon ze als beleidsmedewerker bij Binnenlandse Zaken. Op den duur promoveerde ze en werd ze Senior beleidsmedewerker op een andere afdeling, maar nog steeds bij Binnenlandse Zaken. 

Het ‘gat’ op haar cv is goed te verklaren, op dat moment volgde ze namelijk de opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie Breda. Er volgden drie jaren bij de Koninklijke Landmacht, waarin ze onder andere als Pelotonscommandant Pantserhouwitzer in Afghanistan aan het toneel verscheen. Ook was ze een Waarnemend Hoofdofficier en een Stafofficier Planning en Programmering. Het zijn allemaal ervaringen die haar later in haar carrière nog goed zouden helpen. 

Tweede Kamer

In 2010 trad ze dan eindelijk op als Tweede Kamerlid. Ze bemoeide zich in deze tijd met verschillende zaken, onder andere op het gebied van curatieve zorg en defensie. Iets langer dan een decennium later, in 2022,  werd ze minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet Rutte IV. Deze functie bekleedde ze, tot het kabinet viel en ze in een demissionair kabinet tot (demissionair) minister van Buitenlandse Zaken werd benoemd. Dat laatste gebeurde toen Wopke Hoekstra opstapte en naar Brussel vertrok. Hugo de Jonge neemt de rol van minister van Binnenlandse Zaken op.

Over het werk dat ze verricht kunnen wij veel vertellen, maar misschien is het nog wel veel interessanter om te lezen wat Bruins Slot eigenlijk zelf van de politiek vindt. Op de website van het CDA lezen we een voorstelstukje van de politicus, we noemen het voor het gemak maar even een ‘wie-ben-ik-stukje’. Hierin vertelt zij het volgende:

“ ‘Eén militair is geen militair’, is zo’n beetje het eerste wat je meekrijgt op de KMA. Je hebt elkaar nodig om een doel te bereiken en als bestuurder is dat niet anders. Net zo goed als dat je niet voor jezelf werkt, maar dat je iets voor de ander probeert te betekenen.”

Hanke Bruins Slot

Kwaliteiten (en het CDA)

Bruins Slot staat bekend om haar toewijding aan defensie(aangelegenheden) en heeft inmiddels al veel politieke ervaring. Die ervaring en expertise maken haar een invloedrijk figuur binnen het CDA, maar ook binnen de Nederlandse politiek als geheel.

Die kwaliteiten zet ze dus in binnen het CDA, maar waar staat die politieke partij nu eigenlijk bekend om? Allereerst worden veel standpunten gebaseerd op christendemocratische principes en waarden. Zo hechten ze veel waarde aan solidariteit en gerechtigheid. Er wordt overigens gestreefd naar het vertegenwoordigen van een brede en diverse groep kiezers. De belangen van zowel stedelijke als landelijke gebieden worden hierin meegenomen. Maar, wat belangrijk is en blijft is dat hierbij de (joods-)christelijke waarden worden geaccepteerd. Nieuwkomers moeten zich dan ook aanpassen aan Nederland, niet andersom. 

Al met al is het CDA een echte middenpartij en doet over het algemeen niet hele controversiële uitspraken. En als je je afvraagt of zo’n partij wel populair kan zijn, dan weten we daar gauw antwoord te geven. Zo was voormalig CDA-leider Jan Peter Balkenende maar liefst vier kabinetten de minister-president van Nederland, nadat Mark Rutte (VVD) voor de vier volgende kabinetten het stokje zou overnemen. 

Partner

Terug naar Hanke Bruins Slot, want heeft zij eigenlijk een partner, zo vragen we ons af. Het antwoord daarop is ‘jazeker’. Sterker nog, ze is zelfs getrouwd. Wie die gelukkige dan mag zijn, is ons niet echt bekend. Dat heeft onder andere te maken met dat politici vaak hun privéleven niet graag in het daglicht zeggen. Ze krijgen toch nog wel op regelmatige basis te maken met bedreigende zaken. Dat een partner en eventueel gezin daar ook nog onder moet leiden, is niet erg prettig. 

Hanke Bruins Slot, onze huidige (demissionaire) minister van Buitenlandse Zaken, heeft al een indrukwekkende carrière achter de rug en laat zien dat goed leiderschap nog kan bestaan. We zijn benieuwd wat de toekomst ons brengt en op welke vlakken we nog iets van haar zullen horen. 

Related posts
BlogLifestyle

Daphne Koster partner, huwelijk, carrière, woonplaats en meer

Daphne Koster is een dame die vaak op tv te zien is. Dit is natuurlijk niet zo gek, door haar achtergrond in…
BlogProducten

Campingtafel Action, Lidl & meer Budget Keuzes

Wie denkt dat kamperen zogenaamd goedkoop is, heeft het mis. Tenminste, het is met name heel duur voor alle kampeerders die hun…
BlogProducten

Wasparfum Action, Lidl & meer Budget Keuzes

Wasparfum. Heb je het écht nodig? Nee. Wil je het toch graag kopen? Ja. En dat is hoe het vaker dan eens…