BlogLifestyle

Iris de Graaf partner, carrière en meer

Vrijwel iedere Nederlander vindt het leuk om naar het nieuws te kijken. Nu is het wel zo dat er maar weinig mensen bekend zijn met de mensen achter het nieuws. Dit geldt ook als het aankomt op de redactie van de NOS. Een van de dames die ontzettend veel heeft betekent voor de Nederlandse media is Iris de Graaf. Omdat we zien dat niet iedereen bekend is met het leven van deze dame hebben we besloten om de belangrijkste info voor jou op een rijtje te zetten. Door dit goed door te lezen weet je alles wat je moet weten over het leven van Iris de Graaf!

De jeugd van Iris de Graaf

Laten we eerst maar eens beginnen met de jeugd van Iris de Graaf. Dit is namelijk waar het allemaal beginnen is. Iris Larissa de Graaf werd geboren op 19 maart 1991 in Leeuwarden en is een Nederlandse verslaggever voor de Nederlandse Omroep Stichting (NOS). Ze is de dochter van M.A. de Graaf en L. Damstra. Interessant genoeg heeft ze een Russische oma van moeders kant. Haar oma werd geboren in de Sovjet-Unie en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd naar Duitsland. Daar ontmoette ze een Nederlandse man en vestigde zich uiteindelijk in Friesland.

Iris doorliep het Stedelijk Gymnasium Leeuwarden van 2003 tot 2009, en was al bezig met het leren van Russisch via een geluidscassettecursus. Ze studeerde Slavistiek en Ruslandkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen van 2010 tot 2014. Als onderdeel van een exchange verbleef ze een jaar in Sint-Petersburg. Vervolgens voltooide ze een postdoctorale studie journalistiek. Gedurende deze tijd begon de democratie in Rusland wankel te worden. Dit heeft haar werk dan ook voor een groot gedeelte gevormd nu ze hier op de best mogelijke manier in heeft weten te springen.

Begin van haar carrière

Tijd om in te zoomen naar haar carrière die ze heeft gemaakt binnen de Nederlandse mediawereld. In eerste instantie was ze vanaf 2015 online verslaggever bij NOS op 3 en NOS Story’s. Later werd ze buitenlandredacteur namens de NOS. Ze was ook een tijdlang verbonden aan het Nederlands Instituut in Sint-Petersburg. In mei 2020 werd Iris de Graaf, na een sollicitatie, benoemd tot correspondent voor Rusland en omliggende regio namens de NOS en Nieuwsuur. Ze volgde hiermee David Jan Godfroid op, die als correspondent in de Balkanlanden ging werken. Er waren enige vertragingen in het begin omdat De Graaf in de zomer van 2020 nog geen accreditatie had kunnen krijgen. Haar focus lag vooral op het tonen van het “menselijke gezicht van Rusland”. Echter, door de Russische invasie van Oekraïne in 2022 veranderde alles in Rusland.

Op 4 maart 2022 kondigde Iris de Graaf aan op Twitter dat ze haar werk, mede op aandringen van de NOS, tijdelijk vanuit Nederland zou voortzetten. Deze beslissing volgde op het besluit van het Russische parlement om de straffen voor het verspreiden van zogenaamde valse informatie aanzienlijk te verzwaren na de invasie. Alles moest nu gemeld worden volgens de richtlijnen van het Russische Ministerie van Defensie. Dit kwam eigenlijk neer op militaire censuur. In juni 2022 keerde ze terug naar Moskou om haar carrière verder na te streven.

Veiligheid in Rusland

Het is overigens niet allemaal rozengeur en maneschijn in het leven van Iris. Op 8 mei 2023 maakte de hoofdredactie van NOS Nieuws bekend dat ze Iris de Graaf voor haar veiligheid opnieuw naar Nederland zullen halen. Dit besluit werd genomen naar aanleiding van een aantal recente gebeurtenissen, waaronder een langdurige ondervraging op de luchthaven van Moskou over het Internationaal Strafhof in Den Haag. Gelukkig is het allemaal goed gekomen en is ze op dit moment weer veilig in eigen land.

In eind 2023 maakte ze overigens bekend te gaan stoppen met het correspondentschap. Ze is vanaf heden namelijk bezig om haar plekje in te nemen als presentatrice voor het NOS Journaal. Nou ja, we wensen haar het allerbeste en misschien zie je haar nog een keer op de andere kant van het toneel verschijnen. Dat ze affiniteit heeft met het nieuws, is nu natuurlijk wel duidelijk.

Prijs voor vrouw van het Jaar

Als we kijken naar wat ze allemaal bereikt heeft dan zien we dat ze erg ver is gekomen. Zo heeft Harper’s Bazaar haar benoemd in 2022 vanwege haar moed en vastberadenheid tot Vrouw van het Jaar. Het radioprogramma De Taalstaat (NPO Radio 1, KRO-NRCV) noemde haar de ‘Taalstaatmeester’ van het jaar 2022 vanwege haar rijke taalgebruik. De Rijksuniversiteit Groningen riep haar uit tot Alumnus van het Jaar. Dit laat wel zien dat het een dame is van vele talenten die weet wat ze wil. Wij verwachten dan ook wel dat ze de komende jaren nog veel op tv te zien zal zijn. Dat kan ook niet anders van een media-figuur van dit formaat.

De partner van Iris de Graaf

We zien dat veel mensen vragen hebben over de partner van Iris de Graaf. Iris de Graaf is al een tijdje samen met Lino LeLin. Ze delen een grote passie voor festivals en genieten regelmatig samen van de muziek. Vooral Lino heeft een voorliefde voor hiphop- en R&B-muziek en bezoekt geregeld festivals in deze scene. Denk bijvoorbeeld aan het bekende Encore Festival. Daarnaast zijn ze enthousiaste reizigers. Ze gaan erg vaak naar Guadeloupe, dit is een van hun favoriete bestemmingen. Op de Instagram-pagina van de verslaggeefster kun je af en toe foto’s tegenkomen van hun vakanties samen. Neem hier zeker eens een kijkje als je benieuwd bent naar welke coole plekken ze met z’n tweetjes allemaal afreizen.

Een media figuur van formaat

We hopen dat je dankzij de info uit dit artikel meer te weten bent gekomen over het leven van Lino LeLin. Iris de Graaf is niet alleen een vooraanstaande verslaggeefster bij de Nederlandse Omroep Stichting, maar ook een gepassioneerde festivalganger en reisliefhebber. Haar relatie met Lino LeLin wordt gekenmerkt door hun = liefde voor muziekfestivals en avontuurlijke reizen, met Guadeloupe als favoriet voor hun reizen. Haar vastberadenheid en moed in haar journalistieke werk, vooral tijdens haar tijd als correspondent in Rusland, hebben haar tot Vrouw van het Jaar gemaakt. Ondanks de uitdagingen waarmee ze te maken kreeg, blijft Iris de Graaf een inspiratiebron voor velen en haar toekomstige bijdragen aan de journalistiek zijn met grote belangstelling tegemoet te zien.

Related posts
BlogLifestyle

Anjet Daanje partner, carrière en meer

De kans is groot dat je wel eens van Anjet Daanje hebt gehoord. Er is namelijk een reden dat je bij dit…
BlogLifestyle

Celina Smith leeftijd, carrière en instafamous

Het vrouwelijk schoon vliegt je tegenwoordig om de oren. Sinds het de wereld in is gebracht dat ook vrouwen zichzelf mogen laten…
BlogHandig & Tips

Suse van Kleef partner, moeder en meer

Er zullen maar weinig mensen zijn die nog nooit van Suse van Kleef hebben gehoord. Deze bekende NOS correspondent is op dit…